Sinilevä muistutti taas meren tilasta
Useille suomalaisille on tullut hiljakkoin ainakin pieni ympäristöherätys. Näin ainakin minulle.
Viime lauantaina venematka Hangon pohjoispuolelta ulkomerelle oli suorastaan karmea näky: Sinilevää oli vedessä yhtenäisenä lauttana kilometri kilometrin jälkeen, itse asiassa levää oli sitä enemmän mitä ulommaksi meni.
Suomenlahdella on ollut yhtä paha levätilanne viimeksi kymmenisen vuotta sitten. Levä sataa yllättää suomalaiset kuten talvi joka vuosi. Kuvaavaa oli, että Helsingin Sanomat kertoi samaisena lauantaina levätilanteen helpottuneen, samaan aikaan Suomenlahti oli lähes kauttaaltaan keltaisena.
Levämassat ovat taas hyvä muistutus siitä, ettei meren ja sisäjärvien tila ole juurikaan kohentunut. Tai jos on, niin hyvin hitaasti.
Toisaalta on kysymys vanhoista synneistä. Ravinteita on pohjassa vuosikymmenien takaa, ne pöllähtävät sieltä helposti levien ravinteeksi.
Mutta kyllä Itämereen valutetaan yhä ravinteita. Vuosikausia on ollut tapana syyttää Neuvostoliiton entisiä alueita. Pietarin ja Viron jätevesiasia alkavat olla kunnossa.
Käsittämätön on edelleen Venäjän Kaliningradin alue. Sieltä valuu kaikki noin puolen miljoonan asukkaan jätevedet sellaisenaan Itämereen. Näin on tapahtunut 1800-luvulta lähtien, en tiedä siilataanko jätöksiä edes ennen merta.
Naapureiden jätevesiongelmissa on kuitenkin aina syytä muistaa, ettei esimerkiksi Inkoo saariston eikä Pikkalanlahden happitilanteella ole mitään tekemistä muiden maiden jätevesien kanssa. Ei p-ka sentään vastavirtaan nouse.
Rannikkovesien – sisävesistä puhumattakaan – ongelmat ovat kotikutoisia ja myös itse ratkaistavissa sekä hyvin tiedossa.
Maataloudelle on annettu EU-aikana kymmeniä miljoonia ympäristötukea. Tulokset eivät ole häävit. Pellot ja maatalous ovat yhä erittäin suuri ravinnekuormittaja vesistöille.
Haja-asutuksen jätevesiasioissa on siinäkin aikailtu turhan päiten. Sellaistakin asutusta on vielä, että kaikki jätevedet menevät sellaisenaan luontoon - ei nyt ihan kuitenkaan mereen niin kuin Kaliningradissa.
Taajamien jätevesiasiat alkavat olla hyvällä tolalla. Espooseen rakennetaan moderni Blominmäen puhdistamo, jonne Kirkkonummen ja Siuntion jätevedet johdetaan.
Nykytekniikalla viemäriverkostoja kannattaa tehdä varsin harvaan asutuillekin alueille. Tuoreimpana esimerkkinä Lapinkylä ja Haapajärvi.
Kirkkonummella 22.7.2014
Paavo Rantalainen
Kommentoi