(0) kommenttia

Pakolaisia yt-neuvottelujen keskelle

Kirkkonummen olisi otettava kantaa lähiaikoina asiaan, joka jättää harvan kylmäksi. Kirkkonummen pitäisi päättää, ottaako se pakolaisia vastaan ja miten paljon. Asia on pyörinyt kohta kaksi vuotta päätöksenteon rattaissa. Taloudellisesti asia on mitätön, kysymyksessä on muutaman pakolaisen vastaanottaminen vuodessa.

Valtio ei pakota kuntien ottamaan ohjatusti pakolaisia ja turvapaikanhakijoita vastaan. Jos kunta kuitenkin tekee sopimuksen valtion kanssa, kunta saa valtiolta rahaa pakolaisten kotouttamiseen. Tällöin on kyse lähinnä vastaanottokeskuksissa olevista ihmisistä ja heidän sijoittamisestaan eteenpäin.

Tietysti henkilöt, jotka ovat saaneet laillisen luvan oleskella Suomessa, saavat muuttaa vapaasti mihin haluavat. Heillekin kunnan on annettava palveluja, mutta silloin valtio ei erikseen korvaa kustannuksia. Tällaisia henkilöitä Kirkkonummella lasketaan olevan noin sata.

Kirkkonummella on pakolaisia otettu vastaan laiskanlaisesti. Sopimus on 20 vuotta vanha, viimeksi pakolaisryhmä saapui vuonna 2006. Nyt esitys olisi, että pakolaisia otetaan 15 joka toinen vuosi.

Kirkkonummi yritti välillä tehdä omanlaistaan pakolaissopimusta. Kunnanhallitus päätti esittää valtiolle (ELY-keskus), että sopimus tehdään mutta pakolaisten määrää ei erikseen päätetä. Kunta perusteli tätä sillä, että oleskeluluvan saaneita pakolaisia tulee muutenkin Kirkkonummelle.

Kunnanhallitus halusi valtiolta rahaa pakolaisten kotouttamiseen, muttei varsinaisesti uusia pakolaisia. ELY-keskus torppasi Kirkkonummen kuningasidean.

Uudesta pakolaissopimuksesta päättäminen ei lankea kovin otolliseen ajankohtaan, kun kunta käy henkilöstön kanssa yt-neuvotteluja. Tosin sopimusesityksessä on turvallisesti pistetty seuraavan 15 henkilön pakolaisryhmän vastaanottaminen vuodelle 2015.

Kun Kirkkonummi viimeksi teki pakolaissopimuksen yli 20 vuotta sitten, silloin elettiin sotien jälkeisen ajan suurimman laman syövereissä. Millainenhan keskustelu tuolloin käytiin, populismille oli ainakin aineksia.

Kirkkonummella 25.11.2013

Paavo Rantalainen

(25.11.) K-nummi harkitsee 15 pakolaista vuonna 2015

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä