(2) kommenttia

Miten eurovaali muutti K-nummen puoluekarttaa?

Eurovaaleilla ja kuntavaaleilla on eroa kuin yöllä ja päivällä – se myönnettäköön, joten tulosten vertaaminen saattaa olla arveluttavaa.  Mutta tehdään se nyt kuitenkin. Eli vilkaisu sunnuntaina tuloksiin ja parin vuoden takaisiin kunnallisvaaleihin.

Pääpiirteissään Kirkkonummen puoluekarttaan valtuustossa ei tulisi järin suuria muutoksia, jos eilinen tulos vietäisiin valtuustopaikkoihin. Päälinja on se, että suuret puolueet menettäisivät ja pienet puolueet kasvaisivat.

Poikkeuksena on vain perussuomalaiset. Valtakunnallista jytkyä ei tullut tällä kertaa, ja Kirkkonummella perussuomalaisten menestys jäi vielä koko maan tasoa vaisummaksi. Silti perussuomalaiset menivät Kirkkonummella kannatuksessa eteenpäin kuntavaalien 10:stä eurovaalien 11,6 prosenttiin.

Eurovaalituloksella perussuomalaiset olisivat Kirkkonummen valtuuston kolmanneksi suurin puolue. Viime kuntavaaleissa PS oli sijalla viisi.

Suurin häviäjä myös Kirkkonummella oli SDP. Kuntavaaleihin verrattuna pudotusta oli 5,5 prosenttiyksikköä. Tällä tuloksella SDP olisi valtuustossa viidenneksi suurin puolue eli PS ja SDP vaihtaisivat sijoituksissa paikkaa.

Tässä täytyy vielä muistaa, että nykyisin SDP toimii valtuustossa kahtena ryhmänä. Näin ollen valtuustoryhmien suuruusjärjestys on muuttunut viime kuntavaalien jälkeen.

Valtuuston kärkikaksikko kokoomus ja RKP pitivät eurovaaleissa jotakuinkin asemansa. Kokoomukselle tuli miinusta 0,6 ja RKP:lle 1,6 prosenttiyksikköä kuntavaaleihin verrattuna. Vihreiden ääniosuus putosi 1,8 prosenttiyksikköä kahden vuoden takaiseen verrattuna.

Eniten kannatustaan petrasivat keskusta ja vasemmistoliitto, molemmat kasvattivat ääniosuuttaan 2,4 prosenttiyksikköä.

Kristillisdemokraatit kasvattivat Kirkkonummella ääniosuuttaan 1,7 prosenttiyksikön verran.

Edes jotenkin näkyvät kirkkonummelaisehdokkaat puuttuivat tällä kertaa ehdokaslistoilta. Yleensä oman paikkakunnan ehdokas kerää kotikonnuilla selvästi enemmän äänin kuin muualla.

RKP:n Christina Gestrin miellettiin tulosten perusteella selvästi kirkkonummelaiseksi. Sitä hän melkein onkin. Hän asuu muutama sata metriä Espoon puolella Mankissa.

Toinen melkein paikallinen ehdokas oli SDP:n Mitro Repo, jolla on kesäpaikka Nuuksiossa ja häntä on nähty Kirkkonummella usein. Revon kannatuksen romahdus oli Kirkkonummellakin suuri. Hän sai 85 ääntä ja oli sijalla 34.

Kirkkonummella 26.5.2014

Paavo Rantalainen

Stubb oli myös Kirkkonummen äänikuningas

K-nummella kolmen kärki: Stubb, Gestrin ja Halla-aho 

(2) kommenttia
Kommentit (2)

Kommentit (2)

Vastaus artikkelin otsikkoon on: Ei mitenkään.
kuntavaaleja odotellessa
SDP:n kannatustappio Kirkkonummella seuraa valtakunnallista kehitystä puolueen kannatuksen alamäessä. Jos puolueen toimintatyyli ei muutu se on hätää kärsimässä ensi kevään eduskuntavaaleissa. Seuraavista kuntavaaleista puhumattakaan. Puoluetta uhkaa vajoaminen marginaalipuolueen asemaan.
Anonyymi

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä