(7) kommenttia

Mistä terveyspalvelut ostetaan – Espoosta vai Kirkkonummelta?

Kirkkonummella on jälleen tällä viikolla kiistelty suuressa terveyskeskusprojektissa ihan perusteista eli keskustan pääterveysaseman paikasta. Sitä ei ole vielä päätetty. Vuosia käännelty hanke on venynyt niin pitkälle, että Suomessa saatiin aikaan jopa koko terveydenhuollon mullistava uudistus, johon vielä kaksi viikkoa sitten ei kukaan uskonut.

Toissa sunnuntaina hallituksen ja opposition sote-sopimus yllätti kaikki. Se oli niin suuri uutinen, että sen sulattelu ei ole loppunut vieläkään. Harvassa kunnassa tajutaan oikeasti miten isosta asiasta on kysymys.

Oleellisintahan uudistuksessa on se, että esimerkiksi Kirkkonummen terveyspalveluista ei päätä enää jatkossa Kirkkonummen kunta vaan iso erva-alue. Se miten paljon Etelä-Suomen erva-alueen päätöksiin voidaan vaikuttaa kuntien puolelta, on tietysti auki.

Toisin sanoen erva päättää millaisia palveluita se Kirkkonummelta ostaa. Ihan vaan heitellen omasta päästä ilmaan ajatuksia tulevaisuudesta:

Pitääkö Kirkkonummella olla iltaisin ja viikonvaihteessa terveyskeskuspäivystys, voidaanko se hoitaa Jorvissa kuten nyt öisin.  Veikkolan ja Masalan terveyspalvelut, nehän saisi aika läheltä Espoosta. Tai Veikkolan palvelut voisi ostaa Vihdin kunnalta Nummelasta.

Kuinka suuri pääterveysasema tarvitaan Kirkkonummella? Entä vuodeosasto. Espoossa rakennetaan juuri isoa omaa sairaalaa.

Erva-alueet pitäisi olla käynnissä 1.1.2017. Näin varmaan onkin, koska Timo Soini ja Juha Sipilä olivat siunaamassa hallituksen vuosisadan terveysuudistusta. Kahden vuoden kuluttua ollaan jo valitsemassa uudelle terveyspalveluiden superyksikölle päättäjiä, jotka siinä vaiheessa varmasti hahmottelevat mitä palveluja ostetaan ja kuka hoitaa mitäkin.

Kirkkonummen terveyskeskuksesta oli vuosien suunnittelun jälkeen syytä saada päätöksiä. Muuten koko asiaan saattaa tulla ihan uusia käänteitä, joista ei ole puhuttu vielä yhtään mitään.

Kirkkonummella 2.4.2014

Paavo Rantalainen

Arkisto (24.3.) Perusturvajohtaja: Sote-ratkaisu valtava yllätys 

(7) kommenttia
Kommentit (7)

Kommentit (7)

Nyt kannattaa pitää mielessä, että suunnitellaan tiloja joiden palveluita käytetään 10 - 50 vuoden päästä. Sillä missä apteekki tai Kela nyt sijaitsee, ei ole mitään merkitystä. Ne ovat moneenkertaan ehtineet loppua tai muuttaa paikkaa siihen mennessä, kun tk on rakennettu. Vanhaan rakennukseen, jossa lähes kaikki pitäisi uusia, ei ole mitään järkeä lähteä isoja rahoja tuhlaamaan!
Katse tulevaisuuteen
HILLA:
MIten toiminta sujuu, jos nykyinen purettaisiin ja tilalle rakennettaisiin uusi?
Missä toiminta tuon purkamisen ja rakentamisen aikana???
Jokiniittyyn vaan uusi kiinteistö ja pikavauhdilla.
Kuitnekin niin rakennettuna, että se on toimiva,kestävä ja siinä ei siis ole vuoden kuluttua ongelmia; vesivuotoja yms.
Uusi Terkku uudelle tontille.
Jaana Andersin, olet aivan oikeassa. Toivottavasti sinä ja muut valtuutetut muistatte, että kokonaan uutta voi rakentaa myös nykyiselle tontille (vaihtoehto 3), joka on keskeisellä paikalla ja jonka lähellä on myös apteekkipalvelut ja Kela sekä kunnan muut palvelut.
Hilla
Jos meillä olisi uusi terveyskeskus moderneine labroineen ja kuvantamislaitteineen, parkkipaikkatilaa jne. olisi meillä hyvät mahdollisuudet pärjätä kilpailussa ja tuottaa palvelua myös naapurikunnille ja näin mahdollisesti saada tänne lisää työpaikkoja ja verotuloja.

Pahoin pelkään, että jos nykyistä lähdetään korjaamaan, tilat eivät riitä, sokkeloinen ja ahdas tila ei vastaa tämän päivän vaatimuksia. Kukaan ei myöskään osaa sanoa, mitä yllätyksiä vielä paljastuu seinien ja lattiarakenteiden takaa, näin kustannuksetkin voivat kivuta korkealle. Henkilökunnan ja potilaiden eläminen muutaman vuoden korjausrakentamisen keskellä voi olla erittäin hermoja koettelevaa, lisäksi lopputuloksesta ei voi tietää.

Käykää joskus siellä, niin ymmärrätte mistä uuden rakennuksen puolesta puhujat puhuvat.

Ahtaissa tiloissa on ongelmana myös mm. tarttuvien tautien leviäminen helpommin, kun istutaan odotushuoneissa tiiviisti toisten vieressä.

Nyt järki käteen ja uutta rakentamaan. Itse tulen äänestämään uuden rakennuksen puolesta.
Jaana Andersin
Erva-alueita on viisi Suomessa. Ne ovat nykyisin yliopistosairaaloiden toiminta-alueet. Me kuulumme hyks-ervaan, joka ulottuu Hangosta Etelä-Karjalaan itärajalle. Nämä viisi aluetta vastaavat jatkossa koko julkisesta terveydenhuollosta, näin suunnitellaan.
Paavo Rantalainen
Mikä kumma on Erva-alue?
Jussi
Jos Kirkkonummella ei ole kunnollisia terveydenhuollon tiloja, niin tuskinpa tämä uusi sote-alue niitä meille rakentaa, vaan lähipalvelua saa sitten hakea jostain aika lailla kauempaa.
Hilla

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx