Mistä löytyy lähes 800 uutta asukasta vuodessa?
Parin viikon aikana on tullut julki monenlaista mielenkiintoista lukua Kirkkonummen väestöstä. On mennyttä ja tulevaa.
Tilastokeskuksen mukaan viime vuoden lopussa Kirkkonummen väkiluku oli 37 899, kasvua oli vuodessa 332. Väkiluvun kasvu on selvästi alle parhaimpien vuosien.
Kunta on teettänyt Pöyry Oy:n konsulteilla arvioita tulevaisuudesta kiintopisteenä vuosi 2040. Väkiluvun kasvutavoitteeksi on laitettu 25 vuodessa noin 20 000 uutta kirkkonummelaista. Eli suurehkon suomalaisen kunnan verran.
Tasaisella kasvulla tavoite vaatisi nykyisen väkiluvun kasvun vähintään tuplaamista. Nykyvalossa näyttää kuitenkin siltä, ettei uusia asukkaita ihan niin vain tule, vaikka talouskin kohenisi.
Nimittäin tällä hetkellä Kirkkonummi on kotimaan muuttoliikkeessä muuttotappiokunta. Viime vuonna poismuuttajia oli melkein sata enemmän kuin Kirkkonummelle tulijoita.
Väkiluvun kasvu tuli viimekin vuonna yksinomaan syntyvyydestä ja maahanmuutosta. Jälkimmäinen synnyttää useissa ihmisissä korkeaa verenpainetta, joten on syytä avata vähän lukuja. Kysymys ei ole pakolaistulvasta.
Niin sanottu nettosiirtolaisuus oli Tilastokeskuksen mukaan Kirkkonummella viime vuonna 152 henkilöä. Se on 0,4 prosenttia väkiluvusta. Luvussa on kaikki suoraan Kirkkonummelle ulkomailta muuttaneet, olivatpa he sitten LM Ericssonille Jorvakseen tulevia intialaisia it-asiantuntijoita tai virolaisia sairaanhoitajia. Muuttajien taustoista ei ole tietoa, kysymys on vain puhtaasta tilastosta.
Jos edellä kerrottuja kasvulukuja tavoitellaan, vanhoilla keinoilla se ei onnistu. Tarvitaan huomattavasti tehokkaampaa rakentamista kuin pientaloalueita, toisin sanoen kerrostaloja. Samalla asuntotuotantoa pitäisi monipuolistaa, myös vuokra-asuntojen ja muiden kohtuuhintaisten asuntojen rakentaminen pitäisi saada liikkeelle.
Yksipuolisella asuntorakentamisella tehdään aika outoa yhdyskuntarakennetta. Siihenkin löytyy mielenkiintoisia lukuja.
Helsingin seudun ympäristön (HSY) tilaston mukaan Kirkkonummelta sukkuloidaan eli pendelöidään suhteellisesti entinen töihin kunnan rajojen ulkopuolelle. Peräti yli 60 prosenttia työvoimasta matkaa päivittäin pääkaupunkiseudulle töihin. Eli kunnan työpaikkaomavaraisuus on aika pieni. Siihenkin löytyy varmaan monia syitä. Pystyykö kunta esimerkiksi houkuttelemaan uusia yrittäjiä?
Toisaalta yli 2 600 ihmistä pendelöi pääkaupunkiseudulta päivittäin Kirkkonummelle töihin, ja muista kunnista vielä jonkun verran lisää. Olisi mielenkiintoista tietää mistä tämä kertoo. Ettei vain olisi yhtenä syynä se, että Kirkkonummella ei ole kohtuuhintaisia asuntoja. Tänne tullaan töihin esimerkiksi Espoosta, missä valmistui viime vuonna 530 kohtuuhintaista vuokra-asuntoa, Kirkkonummella ei yhtään.
Kirkkonummella 30.4.2014
Paavo Rantalainen
Arkisto (29.4.) Kirkkonummen väkiluku 37 899
Arkisto (8.4.) Kirkkonummelta sukkuloidaan töihin eniten Uudellamaalla
Kommentoi