(0) kommenttia

Luonnonvaroista syntyvät repivimmät kiistat

Jos suomalaisten keskinäisiä riitoja laitetaan yleisyysjärjestykseen, lienevät aika kärjessä: liikakalastus sekä sorakuoppa ja kalliolouhos eli maa-ainestenotto. Sattumalta kaksi top ten –kiistaa on käynnissä suhteellisen pienellä alueella Siuntionjoen suun tuntumassa.

Ammattikalastaja Klaus Berglund on anonut isoille rysille jälleen kalastuslupaa Pikkalanlahdelle. Kymmenen vuotta jatkunut rysäkalastus on nostanut kuumat tunteet. Monet virkistyskalastajat väittävät, että Berglundin rysistä on nostettu myös Pikkalanlahden kuhat, joita hän saa toki tietyin ehdoin nostaa ja myydä.

Kuhakiista on ihan toivoton ratkaista normaaliteitä. Ensinnäkin kuha-asiasta on vain yksi tieteellinen tutkimus Pikkalanlahdelta. Sen mukaan kuhien koko on pienentynyt rajusti. Muuta kunnon faktaa ei ole eikä tule. Valtiolla ei ole rahaa tutkia asiaa. Toisaalta yksi merenlahti on hankala tutkia, koska kaloilla ei tunnetusti ole pesiä ja ne pääsevät vapaasti liikkumaan merelle.

Toinen tulppa asian selvittelyssä on se, että Berglundin kuten muidenkin ammattikalastajien saalistiedot ovat salaisia. Kalastajien omat ilmoitukset ovat vain kahden Riista-ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tutkijan tiedossa. He kokoavat saalistiedot laajemmiksi kokonaisuuksiksi.

Kuhakiistan ratkaisu olisi osin se, että Berglund julkistaisi rysiensä saaliit. Mutta senkin jälkeen voidaan väittää, että ne eivät pidä paikkaansa. Eli rysien viereen pitäisi saada viikkotolkulla seisomaan tarkastaja. Muttei siihenkään ole määrärahaa tai henkilöä missään.

Luvat ovat nyt ratkaistavana. Ei käy kateeksi ELY-keskuksen virkahenkilöitä, joiden asiana on päättää kalastusluvista ja niiden ehdoista. Iso asia on myös lupien epääminen, silloin saatetaan lopettaa yksityisen elinkeinonharjoittajan toiminta.

Toinen luonnonvarakiista on kallionlouhinta Pikkalassa. Luvat on saatu kahdeksan vuoden väännön jälkeen ja toiminta on alkanut. Nyt jotkut ovat lähiseudulla suorastaan raivoissaan häiriöstä ja lentävistä kivistä. Yksi rikosilmoituskin on tehty.

Maa-ainesten otto on kimurantti juttu. Aikanaan kiisteltiin sorakuopista, nyt kallioista, koska kivimurske on korvannut hiekan rakennusmateriaalina. Ja sitä tarvitaan paljon.

Yksi ratkaisu on kovertaa kalliota syvemmältä. Annetaan Espoon jatkaa metrotunnelin louhimista Kivenlahteen. Espoon, Kirkkonummen ja Siuntion jätevesien puhdistamo louhitaan kallioon, se on jo päätetty. Helsingin keskustan alle suunniteltu Pisara-ratakin näyttäisi toteutuvan.

Ja jos vielä kivenlohkareita tarvitaan murskattavaksi, lähdetään poramaan junatunnelia Tallinnaan. Kyllä riittää sepeliä pitkäksi aikaa.

Kirkkonummella 08.04.2014

Paavo Rantalainen

Siuntio nihkeä Pikkalanlahden rysäkalastukselle

Arkisto (4.4.) Bang bang –asia sähköisti Siuntion asukasillan

Arkisto (14.3.) Siuntion kala-ilta: Veikö Berglund kaikki kuhat  

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä