(1) kommentti

Palkittu perusyrittäjä ei ole koskaan ollut vieraalla töissä: Yli 40 vuotta nosturibisnestä − välillä on käyty kuilun partaalla

Juha Erikkilän pitkään luotsaama yhtiö valmistaa Masalassa nostolaitteita, joilla voi teollisuustiloissa kevyesti nostella ja siirrellä taakkoja.

Yrittäjä Juha Erikkilä (65) tietää vaikeimman kautta yrittäjän arjen, niin nopeat nousut kuin äkkijyrkät syöksytkin. Alle 20-vuotiaana tehty päätös yrittäjäurasta on pitänyt eikä ole kaduttanut.

Kirkkonummen Yrittäjät palkitsi Erikkilän tänä vuonna Elämäntyöpalkinnolla.

Erikkilän perheyritys ERIKKILA OY seisoo tänä päivänä vakaasti Masalan keskustassa, jossa valmistetaan nostureita ja nostolaitteita.

Tie nykypäivään on ollut pitkä ja varsinkin monivaiheinen, eikä aina helppo.

Yrityksen juuret ulottuvat jo viime vuosisadan alun Viipuriin, jossa Erikkilän isoisä perusti agentuurin, joka välitti ja myi tuotteita laidasta laitaan.

Yrittäjyys tuli Erikkilälle verenperintönä niin, että jo armeijassa upseerikoulun kurssijulkaisuun hän ilmoitti ammatikseen yrittäjä.

−Yhtään päivää en ole ollut vieraalla töissä, jotain kesätöitä lukuun ottamatta.

Koulu ei oikein maistunut, luonne oli levoton, mutta vilkas ja seurallinen, niinpä isä kehotti Juha-pojan menemään Saksaan oppiin.

Sieltä tullessa yrittäjäuralle ryhtyminen 24-vuotiaana oli entistä vahvemmin mielessä.

− Silloin totesin, että vanha perheyritys, agentuuri, alkoi olla tiensä päässä. Piti keksiä jotain muuta.

Erikkilä oli saanut tuntumaa metalliteollisuuteen Saksassa. Nuori yrittäjä totesi, ettei Pohjoismaissa kukaan valmista piennostureita.

Aluksi laitteita ei valmistettu itse, vaan teetettiin muilla ja kehitettiin tuotteita eteenpäin ja luotiin omia teknisiä ratkaisuja.

Oma tuotantokin tuli mukaan myöhemmin. Tehdas päätyi Kauklahden kautta Masalaan vuonna 1994.

Tie tähän päivään on ollut firmalla ja sen omistajilla erittäin vaiherikas.

− Esimerkiksi vuonna 2009 yhtiön tilauskirja romahti yhtenä kauniina päivänä, kun suurin asiakas lopetti yhteistyön. Liikevaihto puoliutui, Erikkilä muistelee.

Aiemmin 1990-luvun lopulla firma oli konkurssikypsä ja edessä vajaan 10 vuoden velkasaneeraus.

− Aina noustiin lopulta. Johtoajatuksena on ollut, että tuotteen pitää olla parempi kuin kilpailijoilla ja jotain omaa pitää keksiä. Hinnalla täältä Suomesta käsin ei kilpailla.

Tällä hetkellä Erikkilä valmistaa Masalassa erilaisia nostolaitteita, joihin liittyy paljon omaa tuotekehittelyä.

Masalassa on töissä 43 henkilöä ja muualla olevat myyntikonttorit ja Viron tehdas mukaan lukien konsernissa on yhteensä 72 työntekijää.

Nosturibisnes ei ole koskaan ollut pääosakkaan Juha Erikkilän yhden miehen "show".  Osakkaita on nykyisin viisi, joista neljä on vielä mukana yhtiön toiminnassa.

Toimitusjohtajana on oma poika Mikko. Henkilökunta on hyvin vakiintunutta, moni on lopettanut firmassa vasta eläkepäivien koittaessa.

Juha Erikkilä pyörii yhä aktiivisesti mukana yhtiön toiminnassa, hoitelee projekteja ja neuvoo, jos kysytään. Virallisesti hän on puolieläkkeellä.

− Vuonna 2010 luovutin johdon Mikolle ja totesin, että enää en hoida yhtään lamaa.

ERIKKILA OY toimii nykyisin vakaalla pohjalla. Tilauskanta on hyvä ja tasainen, kannattavuus on myös hyvä.

Liikevaihtoa konserni tekee noin 12 miljoonaa euroa vuodessa.

Monen vaiheen ja vaikeiden vuosien jälkeen Juha Erikkilä sanoo, että firman voi jättää nuoremmille polville luottavaisin mielin.

Entä millä eväillä tähän vaiheeseen on yrittäjänuralla päästy?

− Ehkä se on niin, että minä en koskaan ole jäänyt voivottelemaan vaikeissa tilanteissa. Joku ajattelee haasteiden edessä, että ei tästä tule mitään. Minä olen
yrittänyt aina ajatella "Miksi ei tulisi", Erikkilä tuumaa.

> Lue lisää: Vuoden Yrittäjä on Plastex Oy

(1) kommentti

Kommentit (1)

Onnea ja hatunnosto koko Erikkilän perheelle ja yritykselle.
Päivi Palovaara

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx