(8) kommenttia

Jokirinteen puurakentamiselle pistettiin jarruja – Kunnanhallitus: Puu ei saa olla ainut vaihtoehto, hanke voi vaarantua ja pitkittyä

Kirkkonummen kunnanhallitus päätti ottaa Jokirinteen suurkoulun ja päiväkodin suunnitteluperiaatteet omiin käsiinsä. Kunnanhallitus pelkää, että hanke vaarantuu muuten.

Kirkkonummen palvelutuotannon lautakunta päätti pari viikkoa sitten, että Jokirinteen oppimiskeskus suunnitellaan massiivipuurakenteiseksi. (Viisykkönen 14.9.)

Varsin yllättäen tullut päätös on jo aiheuttanut kovaa keskustelua kunnassa. Niinpä kunnanhallitus päätti puuttua asiaan.

Kunnanhallitus käytti maanantaina otto-oikeuttaan ja käsittelee uudelleen asian ensi maanantaina.

Otto-oikeuden käyttäminen syntyi äänin 9-4. Vihreät ja keskustan edustaja vastustivat asiaan puuttumista ja otto-oikeuden käyttämistä.

Kunnanhallituksen puheenjohtajan Timo Haapaniemen (kok.) mukaan päätöksen taustalla on pelko siitä, että hanke viivästyy ja tähän mennessä tehdyt suunnitelmat joudutaan laittamaan uusiksi, jos puurakentaminen on ainut vaihtoehto hankkeelle.

Jokirinteen oppimiskeskusta on valmisteltu niin sanottuna SR-urakkana, jossa on mukana jo ennen urakkatarjousvaihetta neljä isoa rakennusyhtiötä.

Yhtiöiltä on tiedusteltu alustavasti kiinnostusta massiivipuurakentamiseen.

Rakentajilta on tullut viestiä, että massiivipuurakentaminen toisi ainakin viivästyksiä suunniteluun ja mahdollisesti kustannuksetkin nousisivat.

− Tässä vaiheessa ei missään nimessä aiota torpata massiivipuuvaihtoehtoa. Se ei kuitenkaan saa olla ainut ja ehdoton ratkaisu. Jos joku rakentajista tarjoaa puuvaihtoehtoa, se huomioidaan, Haapaniemi toteaa.

Jokirinne on kunnan suurin rakennushanke tähän saakka, ja se on yksi suurimmista kouluhankkeista koko maassa.

Monia kuntapäättäjiä arveluttaa lähteä puurakentamiseen näin suuressa hankkeessa varsinkin, kun vastaavaa ei Suomessa tehty.

Pienempiä puurakenteisia kouluja ja päiväkoteja on rakennettu.

Haapaniemi toteaa, että puurakentamista kannattaa Kirkkonummellakin jatkossa harkita, mutta Jokirinne voi olla liian suuri hanke ensimmäiseksi massiivipuurakennuskohteeksi.

(8) kommenttia

Kommentit (8)

Sivut

Mikä kiire valmiissa maailmassa? Eikö hallitus ole oikeasti vieläkään ottanut opikseen aiemmista virheistänsä? Tässä on jo moneen otteeseen nähty, mitä hätäiset ja lyhytkatseiset ratkaisut saavat aikaan. Se, että puurakentamista vastustetaan kiireellisyydellä ja budjetin kasvulla on epäolennaista, jos lopputulos on oikeasti kestävä ja terveellinen vaihtoehto. Ei ole järkeä käyttää aikaa ja energiaa, rakentaen uusia koulukeskuksia ja päiväkotirakennuksia muutaman vuosikymmenen välein. Kunta on ollut tietoinen sisäilmaongelmista päiväkodeissansa ja kouluissansa, mutta hiljentäneet työntekijät näissä laitoksissa ja vältelleet vastuuta viimeiseen saakka. Esimerkiksi Finnsbackan päiväkodin sijoittamisen kiirellisyydellä ratsastaminen on naurettavaa. Jos oltaisiin toimittu heti alusta alkaen kun ongelmia ilmeni, ei tälläistä "ongelmaa" olisi (ja tämä ei todellakaan ole ainut vastaava laitos kunnassa). Päät pois sieltä budjettilaskelmista ja muista papereista ja ottakaa kerrankin vastuu teoistanne ja niiden seurauksista. Se ettei moista projektia ennen näin suuressa mittakaavassa ole tehty, ei tarkoita etteikö se olisi mahdollista. Samoin ihmisten kommentit tuhopolttamisesta on aivan naurettavaa. Pelon kautta ei mitään kestävää ja tekemisen arvoista synny, elämä on täynnä riskejä, siihen voi jopa kuolla ;) Tuntuu, että on niin kauan katsellut tätä kunnan todellisuudesta irtaantunutta menoa päätä pyöritellen, miettien, että miten sen oman äänen saisi kuuluviin ja noteeratuksi. Palautetta kuuluu ja kaikki merkit on selvästi ilmassa, niin mitä jos kerrankin kohdattaisiin todellisuus rehellisesti ja toimittaisiin vastuullisesti. Kyse on lapsien ja aikuisten elämästä, terveydestä ja hyvinvoinnista kiinni. Mikä muu menee tämän edelle?
Meikon Peikko
Tyypillinen kunnallinen hanke joka lähtee ajelehtimaan epämääräisesti johonkin suuntaan eikä sen suuntaa oikeasti kyseenalaisteta ja korjata missään vaiheessa. Lopputulos on yleensä jotain hyvin keskinkertaista ellei jopa surkeata.

Sijainti on väärä. Keskusta ruuhkaantuu kun pvk-lapsia ajetaan autoilla keskitetysti pussinperään toiselle puolelle kylää. Sen tulisi olla aseman vieressä.

Puuvaihtoehto tulee tuoda voimakkaasti tilaajan tahtotilana esiin. Rakennusliikkeet luonnollisesti ehdottavat omia ratkaisujaan jolla maksimoivat omat voittonsa. Siihen ei tule myöntyä.

Koulun koko on päätön. Normaalikokoiset yksiköt hajauttaisivat sopivasti toimintoja yhdyskuntarakenteeseen. Voimakas keskittäminen tekee kylästä kanatarhan jossa on eri toimintojen tehotuotettuja broilereita sen sijaan että olisi ympäristön mittakaavaan sopivia yksiköitä hieman hajautettu ympäri keskustaa. Tämä koskee myös terveyspalveluita ja kauppaa.

Vaikka prosessi on jo edennyt, mikään ei estä hankkeen pysäyttämistä ja uudelleen ohjelmoimista. Tarvitaan rohkeutta, päättävyyttä ja tietoisuutta. Hyvältä päättäjältä tätä voisi olettaa löytyvän.
Batrick
Miten voidaan sanoa, että puukoulurakentaminen tuli "varsin yllättäen"? Valtuuston kokous, jossa ko. ponsi hyväksyttiin, oli jo 29.5.2017.

Yllättävämpää on (tai edes onko?), ettei valituilla rakennusyhtiöillä näytä oleva osaamista puurakentamisesta. "Jos joku rakentajista tarjoaa puuvaihtoehtoa, se huomioidaan, Haapaniemi toteaa." Lisäksi PatuJ:n pöytäkirjassa 13.9.2017 sanotaan "Kilpailutus totetutetaan kilpailullisella neuvottelumenettelyllä. Mukana ovat keväällä osallistumishakemusten perusteella valitut neljä tarjoajaa.". Valtuuston kokous pidettiin tosiaan 29.5., joten onko SR-neuvottelut aloitettu jo ennen valtuuston päätöstä? Eikä sitä ole muutettu vastaamaan valtuuston toivetta puurakentamisesta?

Onko hallituksella parempi rakennusosaaminen kuin palveluntuotantolautakunnalla? Vai onko hallitus vain virkamiesten vietävissä?
Sopupeliä?
Lennosta vaan muutellaan mistä rakennetaan.Noin iso rakennus puusta vaatii mieletöntä huoltoa jatkuvasti.Sen voi kyl sanoa,että taas räjähtää budjetit käsiin.
Terminator
On rohkeutta rakentaa Suomen suurin oppimiskeskus, sen yhteyteen jättimäinen päiväkoti, päättyvän tien varteen, joen viereen, märälle tontille, kuntalaisten aktiivisesta vastustamisesta huolimatta (kuntalaisaloite). Mutta ei ole rohkeutta rakentaa innovatiivisesti, nykyaikaisesti ja ekologiseti.
Kolmas kuntalainen

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx