(14) kommenttia

Asukkaat palkkasivat tunnetun lakifirman – ”Louhinta Kantvikin suursataman kokoinen ympäristöasia”

Kirkkonummen Vuohimäkeen suunniteltu mittava kalliolouhinta kerää hankkeen vastustajia yhteiseen rintamaan. Asukkaat pakkasivat avukseen arvostetun asianajotoimiston.

Vuohimäessä lähellä Siuntion rajaa on jo ainakin seitsemän vuotta kiistelty kallion louhintaluvista ja murskauksesta.

Kolmen yhtiön lupa-anomuksista on valitettu kahteenkin oikeuteen. Kirkkonummen rakennus-ja ympäristölautakunta äänesti kunnan lausunnosta hallinto-oikeudelle viime viikolla. (Lue: Viisykkönen 1.9.)

Vuohimäen kallioalueiden lähistön asukkaat ovat tehneet omat valituksensa. Asukasyhdistys järjesti torstai-iltana infotilaisuuden Kirkkonummen kunnantalolla.

Tilaisuudessa asukkaiden palkkaama Procope & Hornborgin -asianajotoimiston varatuomari Leea Salminen kävi perusteellisesti läpi louhintahankkeita ja niistä tehty anomuksia sekä meneillään olevaa oikeusprosessia. 

Kysymyksessä on Salmisen mukaan todella monimutkainen prosessi, johon liittyy monia päätöksiä ja lukuisia selvityksiä.

− Pääkysymys kiteytyy siihen, voiko laajoja kallioita louhia ja murskata vain neljän kilometrin päässä Kirkkonummen keskustasta, Salminen tähdensi.
Salminen selvitteli pitkän listan näkökohtia, joilla lupa-anomuksiin voidaan hänen mielestään puuttua nimenomaan oikeudellisista näkökulmista.

− Toimintapaikka ei täytä lain vaatimuksia. Terveys on keskeinen kysymys. Melu- ja tärinähaitta olisi toiminnassa selkeästi sellaista, jota ihmisten ei tarvitse sietää. Se on lainvastaista, Salminen korosti.

Myös luontoarvot ovat hankkeista tehdyissä valituksissa keskisesti esillä. Niissä on nostettu esiin läheisen suoalueen arvo ja rannikolta sisämaahan johtava viherkäytävä, jota louhinta uhkaisi katkaista.

Myös Kirkkonummen ympäristöyhdistys on valittanut louhintaluvista. Yhdistyksen puheenjohtaja Pekka Poutanen pitää Vuohimäen louhintahanketta jopa historiallisen suurena ympäristöasiana Kirkkonummella.

− Mieleen muistuu samassa suuruusluokassa vain Kantvikin suursatamahanke vuosia sitten, Poutanen sanoi.

Seuraavan kerran Vuohimäen louhintaluvat ovat esillä, kun Kirkkonummen rakennus-ja ympäristölautakunta antaa lausunnon hankkeesta tehtyihin ympäristölupavalituksiin.

Asia on sen verran kuuma, että kunnanhallituksen puheenjohtaja Raija Vahasalo (kok.) toi terveisiä  asukasinfoon ja kertoi, että myös kunnanhallitus käsittelee Vuohimäki-asiaa syksyn aikana.

Vuohimäessä kolme yhtiötä hakee louhintalupia vajaan 50 hehtaarin alueelle. Yhtiöt ovat Lemminkäinen, Destia ja kirkkonummelainen Oy Hagelberg Ab.

Alueet omistavat Kirkkonummen kunta, Nokia ja Svenska småbruk och egna hem –yhdistys.

Louhittavan kallion määrä olisi lupien mukaan vajaat kaksi miljoonaa kuutiota, mikä vastaa tilavuudeltaan noin 20:tä eduskuntatalon vanhaa osaa.

> Lue lisää: Isot kallioalueet sileiksi – luvat ja ehdot kuumentavat tunteita (Viisykkönen 4.3.)    

 


(14) kommenttia

Kommentit (14)

Sivut

15.5.2013 Verkkonummi julkaisussa Corina Tammenmaa puhuu louhinnasta ja kuntalaisten kuulemisesta aivan päinvastoin kuin miten hän on asiassa toiminut päätöksiä tehdessään. Kyllä jos kenen niin lakinaisen ainakin tulisi noudattaa lakia ja olla myös rehellinen edes äänestäjilleen. Luotto ko. henkilöön on loullisesti mennyt eikö todella RKP:llä ole tarjolla tehtävään parempaa Tammenmaa on sekoillut nyt jo riittämiin? Toivottavasti louhinta-asioihin ja niiden epäselvyyksiin ei liity myös ns. korruptiota.
Entinen äänestäjä
Kuntalaiset pääsevät taas maksamaan rakennus ja ympäristölautakunnan lainvastaisten päätösten oikeudenkäyntikuluja. Muistakaa kiittää kuntavaaleissa.
Verorahojen tuhlausta
Kunnanhallituksen roolista on herännyt keskustelua. Kunnanhallitus voi yleistä etua valvovana viranomaisena antaa oman vastineensa ympäristölupia käsittelevälle Vaasan hallinto-oikeudelle, jos katsoo sen tarpeelliseksi. Kunnanhallitus johtaa lain mukaan ympäristönsuojelun yleissuunnittelua ja yleistä etua valvovana se voi ottaa asiaan laajemmin kantaa kuin lupaviranomaisena toimiva lautakunta.
Emmi Wehka-aho
Alue on lähellä keskustaa ja valtatien välittömässä läheisyydessä. Tulevaisuuden asuntorakentamisen reservissä olevaa maata siis. Olkaa päättäjät nyt kaukaa viisaita. Ei louhintaa.
RE
Tämä asia on jo paisunut niin isoksi että tuskin tavallinen kuntalainen tai valtuutettu pystyy kokonaisuutta hallitsemaan. Jo pelkkä asiakirjojen määrä on valtaisa. Sen takia on hyvin epätodennäköistä että lautakunnan jäsenillä on sellaista osaamista että kykenevät tekemään edes suuntaa-antavia päätöksiä. Toivottavasti oikeusasteet nyt tekevät selkeitä päätöksiä eikä vain palauta kuntaan käsittelyyn.
hessu

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx