(9) kommenttia

”Hankkeessa jotain pahasti pielessä” – Kirjaston kustannusten paisumiseen ei löytynyt ratkaisua, valtuustossa odotettavissa kipakka keskustelu

Kirkolle ja torille päin uusi kirjasto näyttäisi tältä. (havainnekuva: JKMM Arkkitehdit)

Kirkkonummen kunnanhallitus ei löytänyt mitään ratkaisuja pääkirjaston laajennuksen ja remontin rajusti paisuneiden kustannusten edessä. Asia etenee ensi maanantain valtuustoon.

Kunnanhallitus keskusteli maanantai-iltana pitkään kirjastohankkeen määrärahoista.

Karsittavaa ja säästökohteita ei löytynyt, joten kunnanhallitus esittää yksimielisesti, että noin 5 miljoonan euron kustannusten ylitykset hyväksytään.

Kirjaston viimeisin kustannusarvio on vajaat 14,5 miljoonaa euroa.

Valtuusto hyväksyi viime vuonna hankkeelle noin 9,5 miljoonan budjetin.

− Tässä on kunnalla kovan itsekritiikin paikka. Jotain on hankkeen valmistelussa pahasti pielessä, kun näin suureen määrärahan ylitykseen on jouduttu, kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Haapaniemi (kok.) valittelee.

Hanketta on tässä vaiheessa Haapaniemen mielestä kuitenkin erittäin vaikea lähteä karsimaan.

− Suunnittelu pitäisi aloittaa uudestaan. Vaarana on, että tässä rakentamisen suhdanteessa kustannukset nousevat yhä ja lopulta saadaan vähemmän entistä kalliimmalla.

Haapaniemen mielestä on syytä muistaa, että hanke on kuitenkin hieno ja kirkon viereen saadaan upea rakennus, johon tulee kirjaston lisäksi nuorisotiloja, asukaspuisto, musiikkileikkikoulu, Luckan ja monitoimisali.

− Puhun mieluummin monitoimitalosta kuin pelkästä kirjastosta.

Kunnanhallitus ottaa Haapaniemen mukaan lähiaikoina syyniin kunnan hankeprosessit, jotta vastaavia yllätyksiä ei pääse syntymään.

Kirjastohanke on seuraavaksi valtuuston käsissä. Lisämäärärahaesitys on listalla ensi maanantaina (9.10.), ja kovaa keskustelua on odotettavissa hankkeen tiimoilta.

Hankkeen rakennusurakoista on jo päätetty sillä ehdolla, että lisämäärärahat myönnetään.

> Pääkirjaston kustannusarvio paisui 50 prosenttia – laajennukseen ja remonttiin tarvittaisiin vajaat 5 miljoonaa euroa lisää (Viisykkönen 14.9.)
 

(9) kommenttia

Kommentit (9)

Sivut

Samat luottamusmiehet nyt päivittelee päätöksiä ja ohjausta, joita ovat itse olleet tekemässä.
Kirkkonummelaiset osaajatko
Tämähän oli "pakollinen" hanke kun saatiin sitä "ilmaista" valtion rahaakin.
Kannatti ehdottomasti aloittaa hätäisesti ennen kuin valtionavustukset loppuu !!
Kall Järvinen
"Hankinnat ja rakennuttaminen ovat haasteellisia prosesseja". Niin on ja jos ei osaa, ei kannata leikkiä osaavansa. Osaamattomuuttaan kunta tässä esittelee, joten turha selittää. Tämän suuruiset hankkeet tulisi tehdä aina ammattilaisten toimesta, joilla on käsitys vallitsevan tilanteen lisäksi myös tulevista suhdannemuutoksista ja realistisista ennusteista. Jos tässä hankesuunnittelu budjeteineen on tehty "ammattilaisen" toimesta, lienee ollut se halvin vaihtoehto kilpailutuksessa. Eihän tuolla pysyisi yksikään alan toimija pystyssä jos vajaa 15 miljoonan budjetit hyppisivät kolmanneksella ylös.
Timpermanni
Hankinnat ja rakennuttaminen ovat haasteellisia prosesseja. Kirjaston osalta ongelma taitaa olla liian optimistinen budjetointi. Kustannusten nousua ei ole osattu tai haluttu huomioida. Syyllisten hakeminen ei tuota kuin tyhjää poliittista puhetta - syiden analysointi ja ymmärtäminen on sen sijaan välttämätöntä. Meillä on edessä isoja kouluja nimeltään ja niissä vastaavan suuruinen ylitys olisi euroina enemmän kuin koko kirjaston kustannus.
Jarmo Siivari
Kirkkonummen kunta suhtautuu omaan taloudenpitoonsa ja hankintoihinsa kuin moni teininuori; mulle heti kaikki nyt...ei sen väliä miltä lompakossa näyttää. Ikävintä tässä on se, että kunta velkaantuu pelkästään tämän hankkeen osalta vähintään tuon 5 miljoonaa lisää ja mahtaako riittääkään? Vastuun perään kysellään. Aika moni nykyisen kunnanhallituksen jäsenistä oli tätäkin hanketta viimekaudella valmistelemassa, joten vähintäänkin jonkinlainen selitys lienee paikallaan.
Juha Blomfelt

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx