Äänestyksessä selvät luvut – valtuusto päätti ottaa 92 pakolaista
Kirkkonummen valtuustosta löytyi sittenkin selkeä enemmistö, kun päätettiin oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta. Kirkkonummi ottaa vastaan oman kiintiönsä.
Valtuusto äänesti maanantai-iltana siitä tehdäänkö ELY-keskuksen kanssa sopimus kuntapaikoista vai ei. Kunnanhallitus oli aiemmin päättänyt äänin 6-6, ettei sopimusta tehdä. Osa valtuutetuista vaati asian ottamista valtuuston listalle. (Viisykkönen 13.4.)
Valtuusto kallistui pakolaisten vastaanottamisen kannelle noin tunnin polveilevan ja välillä vähän kiihkeänkin keskustelun jälkeen.
Valtuusto päätti vastata ELY-keskukselle myöntävästi ja Kirkkonummi vastaanottaa 92 pakolaista tänä vuonna.
Päätös syntyi äänin 31-18.
Heti pakolaiskeskustelun aluksi Emmi Wehka-aho (vihr.) ehdotti, että Kirkkonummi ottaa vastaan 92 turvapaikanhakijaa, jotka ovat saaneet oleskeluvan. Wehka-aho perusteli esitystään vain kolmella sanalla: ”Hallitusti, ajoissa ja yhteistyöllä”.
Vastaehdotuksen teki Matti Kaurila (kok.), joka puolestaan ehdotti, että Kirkkonummi ei järjestä ELY-keskuksen tarjoamia kuntapaikkoja.
Kaurilan perusteli esitystään sillä, että kunnan alueella on jo kaksi vastaanottokeskusta ja se on moninkertaisesti moniin muihin kuntiin verrattuna.
Kaurila muistutti, että turvapaikanhakijoita muuttaa Kirkkonummelle muutenkin eikä kunnassa ole asuntoja heille.
SDP:n Ari Harinen oli myös sillä kannalla, että kuntapaikkasopimusta ei tule tehdä.
Asiaa ei ole Harisen mielestä mietitty loppuun saakka. Harisen ainut ja suurin huoli oli, mihin asuntoihin pakolaiset sijoitetaan.
Harinen korosti, että viime vuonna Kirkkonummen kunnalla oli asuntojonossa 677 kiireellisessä asunnontarpeessa olevaa henkilöä.
"Älkää katsoko vain ongelmia"
Moni valtuutettu puolusti pakolaisten vastaanottamista ELY-keskuksen kanssa sillä, että pakolaisten vastaanotto kannattaa tehdä järjestelmällisesti eikä hallitsemattomasti.
Anders Adlercreutz (r.) totesi, että kuntasopimukset ELY-keskusten kanssa ovat erityisesti Helsingin seudun kuntien intressissä.
Järjestelmä auttaa Adlercreutzin mielestä siinä, että turvapaikanhakijoita asettuu tasaisemmin ympäri Suomea eivätkä he keskity Etelä-Suomeen.
− Tärkeää olisi, että nyt osaisimme nähdä isomman kuvan eikä vain potentiaalisia ongelmia, Adlercreutz sanoi.
Ensisijaisesti Evitskogin ja Aavarannan asukkaita
Pirkko Lehtinen (sd.) oli eri linjoilla kuin puoluetoveri Harinen. Lehtinen kannatti kuntasopimuksen solmimista.
Lehtinen kiitteli erityisesti ELY-keskukselta saatua lupausta, että Kirkkonummelle ohjataan ensisijaisesti Evitskogin ja Aavarannan keskuksista turvapaikanhakijoita kotoutettaviksi.
Kunnanhallituksen puheenjohtaja Raija Vahasalo (kok.) äänesti kuntapaikkasopimusta vastaan.
Vahasaloa kiusasi erityisesti se, ettei päätöksessä puhuta mitään määrärahoista eikä siitä mitä kotouttaminen oikeasti maksaa.
− Nyt ei ole mitään suunnitelmaa. Pitäisi olla ensin faktat tiedossa miten toimitaan. Jos emme tiedä oikein mitään, se ei ole oikeaa auttamista, Vahasalo painotti.
Kunnalle kaksi uutta työntekijää
Ennen keskustelun alkua perusturvajohtaja Liisa Ståhle selvitti pakolaisten vastaanoton periaatteita. Ståhle oli esittänyt jo perusturvalautakunnalle kuntapaikkasopimuksen tekemistä ELY-keskuksen kanssa.
Ståhle kertoi, että kunnan on palkattava kaksi uutta työntekijää kotouttamistoimintaa varten.
Valtiolta saadaan korvauksia Ståhlen mukaan noin 2 800 euroa vuodessa pakolaista kohden ja nuorista lapsista 6 800 euroa vuodessa.
Lisäksi valtio korvaa kaikki pakolaisten toimeentulotuen kustannukset kolmeksi vuodeksi ja tulkkauksen.
Erikoissairaanhoidon kustannukset menevät valtion maksettavaksi 10 vuoden ajaksi, jos sairaus on ollut turvapaikanhakijalla jo maahan tullessa.
Ståhle vetosi valtuustoon, että kuntapaikkasopimus tehtäisiin. Ståhlen mukaan on tärkeää, että kotouttaminen tehdään ohjatusti ja suunnitellusti, koska kustannukset uhkaavat langeta joka tapauksessa myöhemmin ja entistä suurempina.
Kommentit (47)
Sivut
"-päätös tehnyt virannomainen on ylittänyt... "
Eikös textissä ilmenee että kunnanvaltuusto on tehnyt päätöksen?
-päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
-päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt valtuudet
-päätös on lainvastainen
Näiden jo täällä olevien pakolaisten ns kotouttaminen on ihan marginaalista Kirkkonummen kunnan taloudessa,että se ei hetkauta veroäyriä tippaakaan.
Varmaan tutkimalla Kosovolaisten kotoutumista tänne, saisimme jonkinlaisen kuvan siitä, miten tämä Irakilaisten kotouttaminen tulee menemään.
Guru”
Tuloraja ei koske TP-hakijoita siitä yksinkertaisesta syystä, että TP-hakijan perheenjäsen ei voi TP-hakemukseen vetoamalla pyytää perheenyhdistämistä.
Oikaisu”
Hallitus ei ole tulovaatimusta kumonnut. Päinvastoin sitä sovelletaan tiukemmin kuin EU-direktiivit asiasta säätää. Tässä asiasta vielä tuore uutinen: http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/turvapaikka%20perheenyhdistaminen%20hallitus-45143
Myönnän että lopullisia päätöksiä ei ole tehty - muutta viikko sitten ministeri Orpo antoi lausunnon jossa totesi niitten olevan yhä suunnitelmisssa (tosin tulorajoja mahdollisesti vielä tarkistetaan)
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016041221406633_uu.shtml
Suuri kritiikkihän ehdotuksessa on kohdistunut siihen että tulorajoja sovellettaisiin myös suomen kansalaisiin ja heidän perheenyhdistamisiin.
Varmaan tutkimalla Kosovolaisten kotoutumista tänne, saisimme jonkinlaisen kuvan siitä, miten tämä Irakilaisten kotouttaminen tulee menemään.
Tilastokeskuksen sivulla "hieman" eri tietoa.
vuosi 2011 myönteiset päätökset perheenyhdistämisessä 495 kpl
vuosi 2012 myönteiset päätökset perheenyhdistämisessä 611 kpl
vuosi 2013 myönteiset päätökset perheenyhdistämisessä 875 kpl
vuosi 2014 myönteiset päätökset perheenyhdistämisessä 1094 kpl
Lähde Tilastokeskus http://tilastokeskus.fi/tup/suoluk/suoluk_vaesto.html#turvapaikanhakijat
"2. Perheen yhdistämisten jälkeen luku onkin esim neljän hengen perheen jälkeen 400 kpl” Tarkoitettiin, että perheenyhdistämisten jälkeen neljän hengen perhekoolla pakolaisten määrä onkin 400 eikä 92.”
Todellisuus on se, että oleskelulupia perheenyhdistämisen perusteella on myönnetty erittäin vähän. Seuraavassa tilastotietoja:
H= hakemuksia, P=päätösten määrä, MP= myönteisiä päätöksiä
2011 H 1907 P 0 MP 0
2012 H 599 P 37 MP 1
2013 H 594 P 157 MP 1
2014 H 625 P 43 MP 10
Sitten kun täällä kauhistellaan perheenyhdistämistä niin hallitushan on muuttanut linjaansa niin että jos haluaa tuoda vaimon ja kaksi lasta suomeen tarvitaan 2600 eur/kk nettotulot (n. 3700 eur/kk bruttotulona) - siihen ei moni suomalainenkaan pysty. Niin ei pitäisi olla suuren suuri ongelma, sillä jos tuo perheen pystyy sen myös elättämään.
"2. Perheen yhdistämisten jälkeen luku onkin esim neljän hengen perheen jälkeen 400 kpl"
Tarkoitettiin, että perheenyhdistämisten jälkeen neljän hengen perhekoolla pakolaisten määrä onkin 400 eikä 92.
Kirkkonummella tällä hetkellä tyhjillään olevat asunnot ovat Upinniemessä jonne ei luonnollisesti voi asuttaa kuin suomen kansalaisia.Jonoa vapautuviin asuntoihin riittää muutenkin yllin kyllin. Miksi heitä ei voi sijoittaa muualle suomeen, paikkoihin joissa on asuntoja tyhjillään, kustannuksiahan näistä ei näille muuttotappiokunnille Ståhlen kertoman mukaan tule, koska valtio maksaa. Voisivat sieltä sitten kotiuduttuaan muuttaa minne haluavat, aivan kuten me syntyperäisetkin.
Olisi mielenkiintoista tietää miten kuntalaiset olisivat tämän päättäneet. Itse olin Kaurillan ehdotuksen kannalla.
1. 92 kpl kiintiö koskee vain tätä vuotta, entä ensi vuonna?
2. Perheen yhdistämisten jälkeen luku onkin esim neljän hengen perheen jälkeen 400 kpl
3. Lasten syntyminen lisää myös määrää ja kohta on satoja "pakolaisia" elätettävänä
Kysymyksiä valtuustolle:
1. Miksi näin huonosti valmisteltu asia saatiin päätökseen?
2. Miten päätöksestä voi valittaa?
3. Miten Kirkkonummi aikoo onnistua kototuttamisessa, jossa yksikään valtio tai kunta koko maailmassa ei ole koskaan onnistunut?
4. Takaako valtuusto, että nuoret tytöt saavat kulkea Kirkkonummella yhtä turvallisesti kuin ennen?
5. Miksi kuntalaisia ei kuultu asiassa?
6. Kuinka paljon "pakolaisten" kustannukset meille kirkkonummelaisille on sen jälkeen, kun valtion tuet loppuvat?
Sivut
Kommentoi